Hoe krijg je een succesvolle bordspel crowdfunding?


Hoe krijg je een succesvolle bordspel crowdfunding?

Geschreven in samenwerking met de University Of Applied Sciences in Arnhem & Nijmegen

Door de Meeples Groep en de University Of Applied Sciences in Arnhem & Nijmegen

Wat is crowdfunding / bordspel kickstarter?

Crowdfunding is een populaire methode om online geld in te zamelen door personen en bedrijven in staat te stellen hun projecten of producten aan een groot publiek aan te bieden. Bij crowdfunding wordt geld ingezameld bij een groep mensen, meestal via internet, in ruil voor beloningen, aandelen of donaties. Er zijn verschillende populaire crowdfundingplatforms zoals Kickstarter, Gamefound, Indiegogo en GoFundMe, waar makers hun ideeën kunnen presenteren en backers kunnen aantrekken. Blijf deze blog lezen om erachter te komen of crowdfunding de juiste financiering is voor jouw bordspelproject! Aan het einde van de blog staat er een knop voor ons self assesment form om te kijken waar jij staat met jouw bordspesproject!

Waarom is crowdfunding voor bordspellen belangrijk?

Crowdfunding is bijzonder belangrijk voor de bordspellenindustrie. Traditionele speluitgevers vermijden vaak de financiering van niche- of innovatieve bordspellen omdat ze die als te riskant beschouwen. Dankzij crowdfunding kunnen spelontwerpers hun ideeën echter rechtstreeks aan hun publiek voorleggen, dat vaak gepassioneerd is door het spelgenre en bereid is een nieuw en uniek spel te steunen. Door gebruik te maken van crowdfundingplatforms kunnen makers van bordspellen marktonderzoek doen, financiering verzamelen en feedback en steun krijgen van een groot aantal toekomstige klanten voordat hun spel in de schappen ligt, in productie wordt genomen of zelfs in de definitieve versie terechtkomt.

Waarom zou je crowdfunding gebruiken om je bordspel te financieren

Crowdfunding kan een uitstekende manier zijn voor spelontwerpers om hun bordspellen te financieren, omdat het verschillende voordelen heeft:

 1. Geld – Dankzij crowdfunding kunnen ontwerpers geld ophalen bij een grote groep mensen die bereid zijn vooraf voor hun spel te betalen. Hierdoor hoeven makers geen geld te lenen van banken of investeerders, wat voor nieuwe spelontwerpers moeilijk kan zijn.

 2. Gemeenschap – Dankzij crowdfunding kunnen spelontwerpers een gemeenschap opbouwen van gepassioneerde supporters die het succes van hun spel steunen. Deze gemeenschap kan waardevolle feedback en ideeën geven tijdens het hele ontwerp van het spel en daarna.

 3. Blootstelling – Crowdfundingplatforms worden vaak gebruikt door media, bloggers en recensenten om nieuwe en interessante spellen te ontdekken. Door gebruik te maken van crowdfunding kunnen spelontwerpers buzz rond hun spel genereren en de aandacht trekken van de bredere spelgemeenschap.

 4. Marktonderzoek – Door crowdfunding kunt u uw marktonderzoek combineren met fondsen om uw project te realiseren. Er is geen beter publiek om uw spel te pitchen dan degenen die uw spellen steunen op crowdfundingplatforms.

Wat zijn de voordelen van crowdfunding voor bordspellen?

Er zijn verschillende voordelen van crowdfunding voor bordspellen, waaronder:

 1. Pre-orders – Crowdfunding stelt spelontwerpers in staat pre-orders voor hun spel veilig te stellen voordat het wordt uitgebracht. Dit biedt makers een gegarandeerd klantenbestand en een voorspelbare inkomstenstroom voor hun eerste druk.

 2. Feedback – Crowdfundingplatforms stellen spelontwerpers in staat feedback van hun potentiële klanten te verzamelen voordat hun spel wordt uitgebracht. Deze feedback kan worden gebruikt om het spel te verbeteren en de kans op succes te vergroten.

 3. Marketing – Crowdfunding biedt spelontwerpers een platform om hun spel op de markt te brengen en er buzz rond te genereren. Door een sterke marketingcampagne op te zetten, kunnen spelontwerpers meer backers aantrekken en de zichtbaarheid van hun spel vergroten.

Wat zijn de risico’s van crowdfunding?

Hoewel er verschillende voordelen zijn van crowdfunding voor bordspellen, zijn er ook risico’s te overwegen, zoals:

 1. Niet leveren – Spelontwerpers kunnen tijdens het spelontwerp op onvoorziene uitdagingen stuiten die de release van het spel kunnen vertragen of verhinderen. Dit kan resulteren in een verlies van vertrouwen van backers en schade aan de reputatie van de maker.

 2. Onderschatting van de pre-campagne – Een van de grootste fouten bij crowdfundingprojecten is de overtuiging dat het crowdfundingproject de marketing zal vervangen. Het is slechts het faciliteren van de link tussen uw product, financiën en een groepsbelang. Daarom is het moment van het grootste belang vóór de start van de crowdfunding. 

 3. Onvoorziene kosten – Spelontwerpers onderschatten soms de kosten van spelontwerp, productie en verzending, wat leidt tot onverwachte kosten die ten koste kunnen gaan van de winst of waardoor het spel vertraging oploopt.

 4. Oververzadiging – Crowdfundingplatforms worden vaak overspoeld met nieuwe spelprojecten, waardoor het voor spelontwerpers moeilijk is om op te vallen en backers aan te trekken. Dit kan leiden tot een gebrek aan financiering en problemen om het spel op de markt te brengen.

Tot slot

Crowdfunding kan een waardevol instrument zijn voor spelontwerpers die hun bordspellen willen financieren. Het biedt makers een platform om een gemeenschap op te bouwen, buzz te genereren en pre-orders voor hun spel veilig te stellen. Het is echter belangrijk om de risico’s van crowdfunding in overweging te nemen en dienovereenkomstig te plannen om een succesvol project te garanderen.

Kortom, u bent klaar voor een crowdfundingcampagne voor bordspellen wanneer u uw spel grondig hebt getest en ontwikkeld, een marketingplan hebt opgesteld, een realistisch financieringsdoel hebt gesteld, crowdfundingplatforms hebt onderzocht en de risico’s hebt overwogen. Door deze stappen te nemen, kunt u uw kansen op een succesvolle campagne vergroten en uw spel tot leven brengen.

Als u geïnteresseerd bent om uw bordspelproject nader te screenen om te bepalen of u klaar bent voor crowdfunding, overweeg dan om gebruik te maken van onze bordspel crowdfunding zelfscan hieronder. In dit formulier kunt u een aantal vragen beantwoorden die u een overzicht geven van waar u staat met uw bordspel. Vind de bordspel crowdfunding zelfscan hier: https://form.jotform.com/231103219229042

Na het bordspel crowdfunding zelfscan krijgt u een gepersonaliseerde tijdlijn voor uw project die u vertelt waar u aan moet denken en wanneer voor een succesvolle crowdfunding van uw bordspel.

Winkelwagen
nl_NL
Scroll naar boven